TOP 10: TIPS MOT STRESS
1. Fysisk aktivitet – När stressen byggs upp gör sig kroppen redo att ”fly eller fäkta”, dvs. musklerna spänns och adrenalinet flödar. Vi behöver en urladdning, där musklerna får jobba. Fysisk aktivitet, vilken typ du än väljer, sänker stresshormonerna i blodet och hjälper kroppens muskler att slappna av.
2. Bra kost – När vi stressar har vi en tendens att äta sämre än vanligt; mer kaffe, mer godis, mer färdigmat, mer alkohol. Vi söker energikickar för att vi ska orka med och tycker ofta inte att vi hinner med att äta ordentligt. Men en bra kost med mycket fibrer, vitaminer och antioxidanter, dvs. mycket frukt och grönt, stärker immunförsvaret och hjälper kroppen att hantera stressen. Vi håller oss både friskare och lugnare och mera fokuserade med bra mat!
3. Naturen – Här finns en oerhört läkande och lugnande kraft! Gör du ingenting annat för dig själv, så ge dig ut i naturen en kort stund då och då, helst en plats där du inte kan höra trafiken. Få saker är så lugnande som trädens sus, fågelkvitter eller vågornas skvalpande mot stranden.
4. God sömn – Kanske lättare sagt än gjort när man är stressad. Men känner du att du alltid är trött, fundera lite över hur många timmar per natt du egentligen sover. De flesta av oss behöver 7-8 timmars sömn per natt. Gå och lägg dig i tid några kvällar i rad och se om det blir skillnad. Dator och tv sent på kvällen är ingen särskilt bra avkoppling, det är snarare ett sätt att ytterligare späda på stressen. Prova ett varmt bad istället och att läsa en bok. Då varvar du ner före sänggåendet och sömnen kommer lättare.
5. Stäng av nyhetsflödet – De flesta av oss är inte ens medvetna om hur mycket tid vi lägger på tv och Internet (och dagstidningar också för den delen). Nyheter om bomber, jordbävningar, olyckor och senaste skvallret sköljer över oss. Stäng av! Prova en vecka utan tv och Internet-surfande och se hur mycket tid du sparar. En vecka i mediatystnad – världen kommer inte att gå under, jag lovar.
6. Avslappning – Prova ett avslappningsband, ett yogapass eller att bara sitta ner i en skön stol och andas djupa andetag en stund. De flesta av oss andas alldeles för ytligt och använder bara 25% (eller mindre!) av vår maximala lungkapacitet. Djupa andetag, ända ner i magen, fyller på med friskt syre som blodet sedan för med sig ut till kroppens celler. Forskning visar att det är i stort sett omöjligt att känna sig stressad och orolig samtidigt som man djupandas. Lugn andning skickar signaler till hela kroppen om att varva ner stressystemen.
7. Musik – Musik du tycker om (gärna glad) är stämningshöjande. Missa inte detta enkla sätt att må bättre. Klassisk musik (helst inte alltför mollstämd) har också en lugnande effekt på de flesta. Barockmusik är speciellt bra för koncentration och inlärning. Prova gärna med lite klassisk musik i bakgrunden.
8. Egen tid – Var snäll mot dig själv och unna dig något du tycker om (och jag pratar inte om godis eller cigaretter...). Köp en ny tröja, gå på bio, fika med någon du inte träffat på länge, gå på tivoli, sträckläs en bok eller kör go-cart. Det där som du egentligen inte tycker du har tid att göra; boka in en sådan aktivitet varje vecka. Minst! Du får något att se fram emot och själva aktiviteten kommer att skingra dina tankar och ge lite ny input till ditt vardagsliv.
9. Agera – Att känna dig som ett hjälplöst offer i en hopplös situation gör ingenting positivt för dig över huvud taget. Vi mår bättre när vi tar kontroll över saker och ting. Även små, små steg kan göra underverk för hur vi känner oss. Planera för hur du ska må bättre, skriv ner din plan och följ den steg för steg. Detta kan involvera att försiktigt och stegvis börja ta tag i konflikter, att påbörja sökandet efter ett nytt jobb, att ta tag i någon ände av den röra du tycker dig befinna dig i, och börja göra något åt saken.
10. Självpepping – Den inre rösten! Underskatta aldrig den! DU bestämmer nämligen själv över dina tankar, även om du kanske inte tror det när allt känns tungt och hopplöst. Låt inte den där inre rösten få racka ner på dig och vara elak. Låt den säga snälla och uppmuntrande saker istället. Om den inte vill, så tvinga den! Tvinga dig att tänka trevliga och uppmuntrande tankar, även om du varken vill, kan eller tycker att det spelar någon roll. För jo, du kan visst och det ÄR du som styr vad du tänker. Var medveten om detta. Hjärnan hör nämligen dina tankar och börjar förr eller senare tro på dem. Tankens kraft är större än de flesta tror.